fbpx
Vælg en side


Dette gæsteindlæg er skrevet af Ann Katrine, som er selvstændig oprydningskonsulent og ejer virksomheden FRI DIT HJERTERUM. Ann Katrine har på eget liv mærket hvor virkningsfuldt oprydning (i bred forstand) kan være, og arbejder nu med at hjælpe andre – særligt kvinder – med at nå deres drømme og mål i livet, ved først at få ryddet op i hjemmet, vanerne, tankerne og livet.

I dette indlæg skriver hun om netop dette – hvordan oprydning har en betydning for de målsætninger og drømme vi hver har.
Forhåbentlig kan det inspirere dig at læse med – og måske endda hjælpe dig med at komme et skridt tættere på dit eget mål.

Sådan bruger du oprydning til at nå dine mål i livet

At rydde op i sit hjem, sit liv, sine vaner og handlinger kan være noget af en opgave at påtage sig. Men det er i samtidig et fantastisk og enormt virkningsfuldt redskab til at opnå sine drømme og mål i livet.

Hvis du går og drømmer om en sundere livsstil, kostomlægninger eller at bestige et bjerg… ? så er det helt enormt gavnligt at starte med en oprydning af dit hjem og af dine prioriteter, fordi du af den vej opnår følgende: øget indsigt i dine prioriteter og drømme, overblik over vigtige delmål og gøremål i dit liv, overblik over dine ting, forøget energi og overskud, og massevis af succesoplevelser, som booster dit selvværd undervejs. Og som en skøn bonus får du et hjem, som kun indeholder ting, der støtter dig i dine drømme og mål, og hver dag giver dig plads til at glædes og genoplade dine batterier.

Så i dette gæsteindlæg vil jeg fortælle dig, hvordan du kan bruge oprydning til at nå dine mål i livet – uanset hvad de måtte være.

Ryd op i dine tanker og prioriteter – og sæt dig et mål:

Hvad er målet med din oprydning?
Det er måske et noget åben spørgsmål, og muligvis sidder du og tænker at svaret er ”at få ryddet op…!”
Men så lad mig spørge sådan her i stedet: Hvorfor vil du have ryddet op? Hvad er det din oprydning skal hjælpe dig med at opnå?

Tænk lige en gang over det…
Når du – bevidst eller ubevidst – beslutter hvilke ting du vil eje og have i dit liv, beslutter du samtidig, hvordan du vil leve dit liv.

Det er virkelig stort!

Og det gælder altså også når du ”bare” underlader at tage beslutninger om at smide noget ud. (BUM! ? )

Dine ting er med til at forme dig, din livsstil og dermed også hele dit liv. På den måde har vores ting og vaner det med at eje os; de påvirker os, og de enten giver os energi eller dræner den fra os. Derfor er det vigtigt at blive bevidst om hvilke ting man har i sit liv.

Spørgsmålet om, hvad du har lyst til at eje, er faktisk spørgsmålet om, hvordan du har lyst til at leve dit liv.
Så, hvordan har du lyst til at leve dit liv? ?

At besvare dette spørgsmål er et fantastisk sted at starte sin oprydning. Det øger din bevidsthed om dine valg, giver mere fokus på det endelige mål – og tydeliggør derfor også, formålet med selve oprydningen.

Så lad os springe ud i at få det besvaret:

(Du skal bruge noget at skrive med og på, og gerne et hyggeligt/rart sted at sidde med dine tanker, samt lidt tid til at lade dine tanker samle sig)

Sæt dig et godt sted og lav en brainstorm over dit liv, dine drømme og dine målsætninger. Skriv ned hvad du drømmer om; noter dig, hvordan dit drømmeliv ser ud; skriv ned hvad du har af mål og planer – hvad vil du gerne opnå, opleve og udleve i dit liv?

Tænk stort og bredt, tænk småt og detaljeret – bare skriv dét ned, som falder dig ind. Giv dig tid, gør dig umage. Hold ikke dig selv tilbage på baggrund af begrænsninger du har accepteret for dig selv. Lad være med at lade negative tanker om dig selv og din kunnen stå i vejen for dig og dine drømme! Giv dig selv lov til at se muligheder og potentiale.
Og husk: din brainstorm behøver ikke være perfekt udformet, i farvetemaer eller forhåndsstruktureret og kunstnerisk. Det er ikke sikkert at alt det du skriver ned i din brainstorm passer sammen – måske du har drømme og målsætninger som trækker dig i forskellige retninger. Det er dog ikke hovedsagen at alt passer sammen lige nu. Nu skal du bare have skrevet det ned. Det vigtige er nemlig, at du får ryddet op i dine tanker og prioriteter, samt at du får øget din bevidsthed om, hvad det er for et liv du gerne vil leve.

Når du har fået lavet din brainstorm, så sid lige med den lidt og kig på de ting du har skrevet ned.
Måske du får øje på et mønster du ikke havde opdaget før?! Måske nogle af dine drømme og målsætninger i virkeligheden er delmål, på vejen til noget større du drømmer om?!
Det du sidder med er svaret (omend måske stadig i en ustruktureret form) på spørgsmålet om, hvordan du har lyst til at leve dit liv, samt svar på, hvad formålet med din oprydning er. Det er nu op til dig at tydeliggøre svaret og evt. sætte en rækkefølge op, hvis der er mere end én ting du drømmer om.

Planlæg din oprydning og sæt delmål:

Nu hvor du kender svaret på, hvad målet med din oprydning er, så er tiden kommet til at lave en plan over din oprydning, så den kan understøtte dine drømme og mål bedst muligt.

Dette betyder, at du vælger oprydningsprojekter som understøtter den forandring/udvikling i dit liv, som du har lyst til at lave, og samtidig at du sætter en række delmål i din oprydning, så du får massere af succesoplevelser undervejs i din proces. På den måde nærmer du dig dit endelige mål støt og sikkert – og opbygger dit selvværd, din selvtillid, energi og glæde hele vejen igennem.

Du vælger dine oprydningsprojekter ved at svare på følgende:

Når du tænker på dit endelige mål og de delmål, som du ønsker at opnå, er der så nogle områder i dit liv, som har særlig relation til dit mål?
Fx kan det være, at dit mål er at blive bedre tilpas i din krop og understrege din egen skønhed. I det tilfælde vil det være gavnligt at starte din oprydning med dit klædeskab, sådan at du hver dag kan klæde dig i tøj som gør dig tilpas, understreger dine unikke sider og bringer dig glæde.
Vil du gerne opnå en sundere livsstil, blive bedre til at lave lækker og nærende mad osv., vil det være understøttende for dit mål, at starte din oprydning i dit køkken og i dine indkøbsvaner.

(Hvis du gerne vil have mere inspiration til oprydningsprojekter, som understøtter dine mål, så læs mit blogindlæg ”5 hurtige oprydningsprojekter, der sparker gang i det nye år” på fridithjerterum.dk)

Det kan være at du har brug for at rydde flere områder op, for at understøtte dit mål bedst muligt.
Lav i så fald gerne en rækkefølge, som du kan tage projekterne i. Er du i tvivl om rækkefølgen, så start med de mest selvkærlige områder – her mener jeg fx klædeskabet, badeværelset eller soveværelset. På den måde sikre du, at du hurtigst muligt får fornyet energi og overskud.

Når du har udvalgt de vigtigste dele af dit hjem, dine vaner og dit liv som skal ryddes op, så bryd hver enkelt af dem ned i små overskuelige projekter. Gå efter handlingsorienterede delmål, såsom: oprydning af 2 hylder i reolen, oprydning af 3 skuffer osv.
Ved at tydeliggøre for dig selv, hvornår et oprydningsprojekt er færdigt, vil du også opleve din oprydning som en succes igen og igen. Siger du modsat til dig selv, at du ”bare” skal have ryddet hele hjemmet op, vil du med garanti blive overvældet, aldrig føle dig helt færdig og derfor ofte ende med en følelse af utilstrækkelighed.

Udfør din oprydning på selvkærlig vis

Nu hvor du har klarhed over din endelige mål med oprydningen, har styr på hvilke oprydningsprojekter, der kan understøtte dig på vej mod dit mål, og ved i hvilken rækkefølge du skal gribe din oprydning an, så er tiden kommet til at rydde op. ? Derfor får du her nogle af mine bedste råd til at komme godt igennem oprydningen og øge chancerne for succes:

Der er mange måde du kan gå til værks med oprydning på.
Nogle har det bedst med at have 1 projekt i gang af gangen, gøre det helt færdigt og så gå videre. Andre har svært ved at arbejde, hvis ikke de har 3-4 projekter i gang samtidig. Man kan have mange meninger om, hvad der er bedst, men i sidste ende handler det om at kende sig selv og arbejde på en måde så man kommer sikkert og godt i mål. Hvis du er i tvivl om, hvad der er bedst for dig, så start ud med 1 projekt ad gangen og se hvordan det går. Går du i stå hele tiden, kan det være at du er en af dem, som har brug for at have flere projekter i gang samtidig, for ikke at gå i stå. Det kan også være at du ikke har fået sat præcise nok delmål – så tjek op på om de er små og handlingsorienterede nok.

En ting jeg altid fortæller mine kunder og kursister, er at man kommer meget længere med sin oprydning, hvis man udfører den på selvkærlig vis.
Mange ser måske oprydning som en sur pligt – og så bliver det straks svært at komme igennem. Men prøv i stedet at tænkte på din oprydning, som noget du gør for dig selv, i kærlighed til dig selv, og med formålet at leve det liv du drømmer om. Øv dig i at tænke sådan, hver gang du evt. gør i stå eller føler at det bliver svært. Giv slip på ting og rod med tanken om, at hver gang du gør dette, skaber du plads til livet du ønsker dig.

Bliver det meget svært for dig at sortere, smide ud mv., så prøv følgende metode:

Udvælg de ting du har brug for – du ved, ”det rent og skært nødvendige”. Det er de ting, som dækker dine faktiske behov og som giver dig glæde i livet. Når du har udvalgt disse, så kan du faktisk med ro smide resten ud, give det væk til genbrug, eller sælge det, hvis du har tålmodighed til den proces, det indebærer. Du kan tage det helt roligt mens du smider ud, for dine behov er nu med sikkerhed dækket og du har alt det du rent faktisk har brug for.

Husk at tage små pauser undervejs i din oprydning. Det er hårdt arbejde at rydde op, fordi din hjerne konstant skal tage beslutninger om alting og det kræver en masse energi. Det er helt okay at blive træt.
Husk derfor også at få nok at drikke og spise. Det er noget rigtig mange glemmer når de rydder op, og så pludselig rammer de muren fordi de er gået sukkerkolde. Gør dig selv den tjeneste at holde dig hydreret og næret. Smid også rigtig gerne god musik på til arbejdet – selv elsker jeg pop-hits fra 80’erne og 90’erne til oprydning. ? Musik til arbejdet gør bare det hele sjovere!

Det kan også hjælpe at have andre med i processen. Det kan fx være en ven, et familiemedlem, eller du kan blive en del af et oprydningsfællesskab, sådan som kursisterne på mine onlineforløb bliver det. At have andre med sig på rejsen, som hepper på en og glædes med en, giver langt større chancer for succes på sigt.

Hold fast i din motivation og kom i mål

Nu hvor du har fået mine bedste råd til også at komme godt igennem selve oprydningen, så er der vist bare at sige ”Ready. Set. GO!” ? og rigtig god fornøjelse med din oprydning – og selvfølgelig med at nå dine målsætninger og drømmelivet!

Hold fast i din motivation undervejs. Husk dig selv på dit mål løbende. Lav evt et såkaldt ”vision board” med billeder og tekst, som minder dig om dit mål. Sæt det i en fin ramme og stil det et sted, hvor du hver dag kan se på det og glædes ved det.
Ros dig selv, hver gang du når et delmål. Det er alle de små succeser undervejs, som vil bære dig igennem til dit endelige mål. Du er på vej til livet du drømmer om. Tillykke med det – allerede ved at have taget beslutningen om at følge dine drømme i livet, har du opnået noget stort, som mange mennesker aldrig giver sig selv lov til. Hver stolt af dig selv!

Skriv rigtig gerne herunder, hvad målet med din oprydning er og hvordan din oprydning kommer til at støtte dig i at opnå det. Del også rigtig gerne indlægget her og denne blog med dine venner og din familie, så de også kan blive inspireret til at forfølge deres drømme!
Har du lyst til at læse mere om FRI DIT HJERTERUM, mig og den hjælp jeg kan tilbyde dig på din vej, så er du meget velkommen på www.fridithjerterum.dk og på FRI DIT HJERTERUM facebooksiden.

Tak fordi du læste med! ?
Ann Katrine
FRI DIT HJERTERUM