fbpx
Vælg en side

Ændring af tankemønstreNye og sunde vaner - Never give up

Selvom det krævede en del overvejelse, var det egentlig nemt nok at sætte målet om at skulle bestige Kilimanjaro; den svære del af projektet er vejen dertil. Udgangspunktet for rejsen til Kilimanjaro var, at vi skulle ændre nogle grundlæggende vaner og tankemønstre for at opnå en sundere livsstil. På denne rejse har jeg forsøgt at være mere bevidst om nogle af mine tankemønstre, der har kunnet være hæmmende for at skabe nye og sunde vaner. Du kender sikkert nogle af dem fra dig selv:

  •  Stress”Jeg kan ikke lige overskue alle de opgaver der ligger og venter”, ”Hvad mon fremtiden bringer”
  • Undskyldninger”Jeg har ikke tid”, ”Jeg har andre prioriteter, der er meget vigtigere”, ”Jeg er kraftig af bygning og kan derfor alligevel aldrig blive helt tynd”
  • Magelighed”Jeg kan ikke overskue at skulle i gang”, ” Jeg plejer jo at gøre sådan og sådan og det fungerer fint”
  • Andres overtalelse”Skal vi ikke bare blive hjemme fra træning i dag og se en film i stedet?”, ”Nu har jeg brugt tid på at lave alt det her lækre mad, så kan du ikke sige nej til en portion mere”
  • Dovenskab”Jeg vil meget hellere se TV, være på sociale medier, så jeg laver bare noget nemt og hurtigt mad, som jeg kan spise mens jeg sidder i sofaen” 

Ved at være bevidst om nogle af disse tankemønstre, har jeg også bedre kunne arbejde med at bryde dem. Nogle gange er det lykkedes og andre gange er det ikke; men det har fået mig til at reflektere over, hvad det egentlig kræver at ændre en vane.

At indarbejde nye vaner

Jeg har haft mange vaner, som jeg skulle lave om på, men jeg har også indset at jeg ikke kunne fokusere på dem alle sammen på en gang, da det ville kræve alt for meget energi. Derfor har jeg fokuseret på en eller to ad gangen, og når jeg ikke længere har tænkt over at jeg gjorde noget anderledes end jeg plejede, har jeg kunne rykke videre og begynde at fokusere på nye vaner. Nogle af de nye vaner, som jeg har forsøgt at indarbejde har f.eks. været at lave 15 min. yogaøvelser om morgenen inden jeg tager på arbejde, eller at sørger for at lave små madpakker til mellemmåltider, så jeg bedre kan holde energiniveauet oppe i løbet af dagen.

For mig har det taget ca. en månedstid, hvor jeg hver dag har fokuseret på den nye vane, før den så småt er blevet indarbejdet som en daglig rutine. Det har især forstærket mine nye vaner, hvis jeg har kunnet se, at de skabte resultater eller hvis jeg har haft nogle til at holde mig oppe på dem f.eks. en træningsmakker. Dog er der også nogle nye vaner, der fortsat bliver en kamp at få indarbejdet, og som kræver længere tid og større fokus.

Hvordan arbejder du med at indarbejde nye vaner?