Læs om min gamle rejselederchef, Jacob Hvid, oplevelser på Kilimanjaro og drag nytte af hans erfaringer og gode råd. Jacob besteg Kilimanjaro i november 2017.
“Dette er min oplevelse og mine råd i forbindelse med at bestige Kilimanjaro, som foregik i november måned og hvor vejret var rigtige skidt på den første halvdel, indtil få timer før vi stod på toppen og pludselig havde perfekte forhold som vi havde drømt om. Men vi lærte på den hårde måde hvordan vejret omkring Kilimanjaro kan vise tænder og skabe udfordringer som vi ikke alle var forberedt på.
Tidspunkt
Vi var en gruppe på 13 personer som var på turen i starten af november som også er starten af den ”lille” regnsæson og denne periode er også udenfor højsæsonen, som betyder færre personer på bjerget og dermed langt færre personer på vandreruten og på toppen når der skal tages billeder m.v.
Vejret & beklædning
Valget af november og den ”lille” regnsæson kom til at få en stor betydning for vores tur mod toppen. Vi havde en i gruppe som havde været af sted på samme tidspunkt i 2015 og vejret havde været perfekt på hel turen, med ingen regn og meget sol. Dette var ikke tilfældet for os og nogle af os lærte på den hårde måde at vi ikke have taget ordentlig højde for dette.
Så det første råd kommer her: Når der står at du skal medbringe regntøj med hætte som er 100% TIPTOP OG VANDTÆT, så er det som du medbringer og du har testet det hjemmefra. Det samme gælder med dine støvler. Det kan måske virke helt indlysende, men det som stort ingen havde gjort, var at teste om det de havde købt, faktisk var 100% vandtæt som sælgeren sagde i butikken.
Vi havde kraftigt regn på hele dag 2, vi havde kraftig snevejr på en del af dag 4 og vi havde 5 timers snevejr om natten da vi gik imod toppen.
Fodtøj
Vi havde 4 fra gruppen som havde helt nye og dyre støvler (ca. 2.000 kr.) med som kun klarede 3 timers regn, før de havde vand i støvlerne og vi havde flere som havde medbragt regntøj som ville klare sig fint til en 1-2 timers gåtur i regnvejr en november dag i DK, men som ikke kunne klare 5 timers regn og dermed bliver man våd og kold……….det kan ikke anbefales. Da vi samtidig heller ikke havde solskin om eftermiddagen når vi hvilede efter dagens tur, betød det at vi havde meget svært ved at få tørret vores tøj og støvler, da det er en opgave for solen. Der er ingen store tørrerum deroppe.
Man skal aldrig gå ned på udstyr og undgår man regn & sne på Kilimanjaro turen så er der ingen problemer og mit råd ligegyldigt, men er man uheldig som os, så er mit råd ekstremt vigtigt. Det er dyrt at købe godt udstyr, men du skal ikke spare på støvler og regntøj. Dem på vores tur som havde både super støvler og regntøj, var meget glade for dette. Så TEST dit udstyr hjemmefra, så du er sikker på hvor godt det er i rigtig regnvejr i mange timer.
Se en komplet pakkeliste HER
Håndbagage
Det kan være en god ide at du har en del af dit vigtigste udstyr i din håndbagage eller har det på, så hvis uheldet er ude, og din bagage mangler ved ankomst til Kilimanjaro, ikke står og mangler alt. Jeg rejste iført både min støvler, vandrebusker m.v. og havde f.eks også mit regntøj nede i håndbagagen. Min dagsrygsæk brugte jeg som håndbagage.
Rute & dage
Vi valgte Coca-Cola ruten som også hedder Marangu og er det østlige rute mod toppen. På denne rute bor man i små 4-6 mands hytter, som giver en ekstra comfort i forhold til telte. Vi tog dette valg ud fra at målet var at nå toppen og vi håbede at denne ekstra comfort ville give bedre søvn, hvile m.v. og dermed øge vores chancer for at nå toppen. Vi valgte en tur på 6 dage / 5 overnatninger som indeholder en fuld hviledag til akklimatisering (dag 3) og der er ingen tvivl om at det var et godt valg.
Der er mange meninger om hvilken rute man skal vælge og hvor mange dage man skal bruge på turen. Jo flere dage du bruger, jo bedre mulighed har du for at akklimatisere dig. Vi havde en person som måtte opgive at nå toppen pga højdesyge, hvilket var rigtig ærgerligt, men det skal forventes at ikke alle når toppen.
Se beskrivelse af ruten på Februar turen HER. Vi har valgt Machame ruten der giver ekstra tid akklimatisering
Temperatur
På grund af sin tætte beliggenhed ved Ækvator er der ikke de store temperatursvingninger på Kilimanjaro fra sæson til sæson. Temperaturerne er nærmere bestemt af højden og tidspunktet på døgnet, og kan svinge lige fra 20-25 plusgrader ved bjergets fod til minus 15-20 på bjergets top i knap 6.000 meters højde. Januar, februar og marts er de varmeste måneder med god chance for klar himmel og korte regnbyger. Juni til september byder ofte på koldere nætter men klar himmel over 3.000 m.o.h. September og oktober er igen varmere og ofte med et skydække over bjergets nedre del. November & December har oftest klare nætter/morgener med fantastisk sigt, men ligger også i den ”lille” regntid, så chancen for regnbyger er større. Det er vigtigt at pointere, at ovenstående kun er en rettesnor – Kilimanjaro danner helt sit eget vejrsystem, som er charmerende upålideligt og uforudsigeligt.
Akklimatisering
Alle mennesker kan akklimatisere, men det er genetisk bestemt, hvor hurtig du er til det. Der er således individuelle forskelle på, hvor hurtigt man befinder sig godt i en given højde. Du kan desværre ikke træne akklimatiseringen hjemmefra og god form er ingen garanti for, at du har let ved at akklimatisere.
Alligevel er det vigtigt, at du er i god fysisk form, da det er ekstra krævende at vandre i stor højde. Det er vigtigt, at man ikke ser højdesymptomer som et svaghedstegn, men kroppens reaktion på forandringerne i trykket.
På en tur som denne vil der altid være nogen, som mærker til milde højdesymptomer som fx hovedpine, let kvalme og appetitløshed uden at det bliver problematisk. Andre går helt fri og mærker næsten intet. I tilfælde af at nogen skulle udvikle højdesyge – og dermed få moderate eller sværere højdesymptomer, er den eneste behandling at komme ned i lavere højde. Denne vurdering foretages af turlederen, som også igangsætter nødvendige tiltag.
Selvom evnen til at akklimatisere i høj grad bestemmes af din genetik, kan og skal du heldigvis stadig gøre noget aktivt for at kickstarte og fremme din akklimatisering. Der er en veldokumenteret sammenhæng mellem højdesyge og dehydrering
Piller imod højdesyge (Diamox) kan købes via din læge og man anbefaler at tage 1/2 pille om morgenen og ½ pille om aftenen dagligt.
Væske
Det absolut vigtigste råd i højderne er at drikke vand, og netop væskeindtag er en komponent i akklimatiseringsprocessen, som ikke kan udfordres. Du bør drikke minimum 3 – 5 liter vand dagligt. En anden betydningsfuld faktor er lavt tempo. Accepter din hjertefrekvens og lad benene følge hjertets rytme. Ikke omvendt. Sørg desuden for at regulere din kropsvarme, så du er tilpas og hverken for kold eller varm.”
Tag selv med i februar 2018. Se de forskellige programmer HER